Buidelmees -remiz-pendulinus

Omschrijving

De buidelmees is een kleine meesachtige met een roodbruine rug en een opvallend zwart gezichtsmasker, dat vanaf het voorhoofd tot op de wangen loopt.

Het meest opvallende aan de buidelmees is niet het zwarte gezichtsmasker, maar het nest dat de vogel bouwt. Dit nest is buidelvormig en bestaat uit zaadpluis van verschillende bomen. Het nest heeft een invliegopening aan de zijkant en hangt aan het einde van een afhangende tak. Het vrouwtje kiest pas een mannetje als deze het nest al gedeeltelijk gebouwd heeft. Het komt vaak voor dat een mannetje of vrouwtje er meer dan één partner op na houdt. De jongen worden dan ook niet altijd door beide ouders gevoerd, maar soms ook door alleen het vrouwtje of alleen het mannetje.

De buidelmees broedt in kleine aantallen in vooral het oosten van Nederland. Oorspronkelijk ligt het broedgebied verder naar het oosten, maar de vogel verplaatst zich de laatste decennia steeds verder naar het westen. In de winter trekt de vogel naar het Middellandse-Zeegebied om te overwinteren.

( bron: vogelvisie.nl )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *