Appelvink-coccothraustes-coccothraustes

appelvinkslokje.jpgappelvink-c54.jpgappelvink1.jpgappelvinkintgroen.jpgappelvinkjong1.jpgappelvinkjong2.jpgappelvinkjong3.jpgappelvinkjongouder.jpgappelvinkjongportret.jpgappelvinkman.jpgappelvinkman1.jpgappelvinkman2.jpgappelvinkman3.jpgappelvinkman4.jpgappelvinkman5.jpgappelvinkmanportret.jpgappelvinkpluis.jpgappelvinkvoertjongbeter.jpgappelvinkvrouw.jpgappelvinkvrouw1.jpgappelvinkvrouw2.jpgappelvinkvrouw3.jpgappelvinkvrouw4.jpgappelvink.jpgappelvink3.jpgappelvink4.jpgappelvink5.jpg

Omschrijving

De appelvink is behalve door het opvallende verenkleed goed te herkennen aan de enorm grote snavel. Ook vallen het forse postuur en de erg kleine staart op. Opmerkelijk is ook de metaalachtige glans die soms zichtbaar is op de zwarte delen van de vleugels. In de vlucht zijn de witte vleugelstreep en de witte eindband van de staart goed zichtbaar.

Dankzij de opmerkelijke vorm van de snavel kan de vogel noten kraken die voor andere vogels oneetbaar zijn. Behalve noten eet de vogel ook zaden en jonge planten. De appelvink leeft voornamelijk hoog in de toppen van bomen, waar de vogel vlak bij boomstam een groot nest bouwt. Op de grond hipt de vogel rond met opvallend grote sprongen. Appelvinken blijven ‘s winters in hetzelfde gebied, maar bevinden zich dan minder in de boomtoppen.

( bron: vogelvisie.nl )