Kwak – Nycticorax nycticorax

kwak.jpgkwak1.jpgkwak2.jpgkwak2a.jpgkwak2b.jpgkwak2c.jpgkwak3.jpgkwak5.jpgkwakb3.jpgkwakb5.jpgkwakb6.jpg

Omschrijving

Voor een reiger heeft de kwak een gedrongen houding met een korte, dikke hals. In de zomer bevinden zich twee of drie lange, witte sierveren op het achterhoofd. In de vlucht is de vogel herkenbaar aan de afgeronde vleugels en de trage vleugelslag. De kwak zit overdag meestal ineengedoken in een boom en is voornamelijk in de schemering en ‘s nachts actief.

De kwak bouwt het nest in de top van een boom, vaak in kleine kolonies samen met andere soorten reigers. Het vrouwtje bouwt het nest van plantenmateriaal dat door het mannetje aangevoerd wordt. Door het verdwijnen van grote aaneengesloten moerasgebieden is de kwak als broedvogel bijna uit Nederland verdwenen, alleen in de Biesbosch broeden in sommige jaren nog enkele vogels.

( bron: vogelvisie.nl )