Oehoe – Bubo bubo

c14-oehoe6.jpgc15-oehoe1.jpgc3-oehoe3.jpgc67-oehoe5.jpgc89-oehoe2.jpgc90-oehoe.jpgoehoe-auw.jpgoehoe.jpgoehoe1.jpgoehoe2.jpgoehoe3.jpgoehoe4-.jpgoehoe5.jpgoehoe6.jpgoehoe7.jpgoehoe8.jpgoehoejongeten.jpgoehoepulkijken.jpgoehoepul3.jpgoehoepuleten.jpgoehoepuluitstrek.jpgoehoepulwakkerworden.jpg

 

OmschrijvingDe oehoe is een zeer grote uil met een indrukwekkende gestalte. De grootte weet de vogel te benadrukken door de veren van de vleugels als een waaier op te zetten. De meeste voedselconcurrenten worden dan ook zonder veel problemen uit het territorium verjaagd. De roep van de oehoe is een oehoe dat op grote afstand te horen is. Aan deze roep heeft de vogel zijn naam te danken.De oehoe is actief tijdens de schemering, maar vooral ook ‘s nachts. Vanaf een zitpost of een zoekvlucht wordt gejaagd op een grote verscheidenheid aan zoogdieren en vogels.

In Europa is de oehoe de laatste decennia sterk achteruit gegaan. Mede dankzij grootschalige herintroductieprojecten in met name Duitsland herstelt de soort zich tegenwoordig weer. In Nederland broedt de vogel weer in zeer kleine getallen in het zuiden van Limburg.

( bron: vogelvisie.nl )