Ransuil – Asio otus

ransuil3012.jpgransuila3012.jpgransuil.1.jpgransuil.jpgransuilbp.jpg

Omschrijving

Net als alle andere uilen heeft ook de ransuil een gezichtssluier van kleine veertjes. Door de lange oorpluimen is de ransuil goed te onderscheiden van de meeste andere uilen. Ook de ransuil is vooral in de schemering en ‘s nachts actief. De vogel jaagt dan bij voorkeur op grotendeels open terrein op prooidieren zoals muizen en kleine vogels. Overdag slaapt de ransuil in een boom, meestal dicht bij de stam.

De ransuil overwintert in groepen van enkele tientallen exemplaren in boomgroepen op bijvoorbeeld begraafplaatsen of in parken, deze overwinterplaatsen worden vaak jaren achter elkaar gebruikt. De meeste ransuilen verblijven het hele jaar in hetzelfde gebied, maar vogels uit Noord-Europa trekken over een korte afstand naar het zuiden.

( bron: vogelvisie.nl )