Rosse Franjepoot – Phalaropus fulicarius

rosse-franjepootfbjuist.jpgrosse-franjepootfbjuist1.jpg

In het zomerkleed is de rosse franjepoot gemakkelijk van de grauwe franjepoot te onderscheiden door de geheel roodbruine onderzijde en de witte zijkant van de kop, die ook het oog insluit. Door de lichte randen langs de veren onstaat een schubpatroon op de rug. In het winterkleed is de vogel wit, met een grijze bovenzijde met enkele plekken donkere gedeelten. De grootte van de donkere gedeelten in het winterkleed nemen in de loop van de winter af. In het winterkleed is de vogel moeilijker te onderscheiden van de grauwe franjepoot. Het beste kenmerk is dan de dikkere snavel.

De rosse franjepoot broedt in de kleine meertjes langs de kust ver naar het noorden. De vogel laat zich buiten het broedseizoen maar zelden langs de kust zien en overwinterd op zee voor de Afrikaanse kust. Waarnemingen langs de Nederlandse kust vinden vooral plaats na een najaarsstorm.

( bron: vogelvisie.nl )