Sperweruil – Surnia ulula

Surnia ulula (Linnaeus, 1758)
Sperweruil

Veldkenmerken. 38 cm. Middelgrote uil met opvallend lange staart en korte puntige vleugels; lijkt in vlucht wat op Sperwer. Wit gezicht omlijnd met zwart, bovendelen bruinzwart met witte vlekken en witte randen langs mantel; staart zwart met smalle witte dwarsbanden; onderdelen wit met smalle zwarte dwarsbanden. Voornamelijk overdag actief; zit, staartwippend, ineengedoken op uitkijkpost boven in boom of op paal. Vlucht laag boven de grond.

Geluid. Roofvogelachtig ’kie-kie-kie-kie
Voorkomen. Standvogel, maar zwerft soms zuidwaarts. Schaars in noorden, maaralgemener bij voldoende prooiaanbod.
Habitat. Naaldbos, open bosgebieden met berken, bos grenzend aan toendra.
Voedsel. Voornamelijk knaagdieren, waaronder lemmingen.

November 2013

Een week nadat de sperweruil voor het eerst werd gezien in Zwolle, is de bijzondere vogel nog altijd mateloos populair. Er zijn opnieuw een zo’n tweehonderd vogelaars op de been om een glimp op te vangen van de bijzondere uil die nu ergens in de buurt van de Marsweg verblijft.

De uil is gezien in de buurt van Doepark de Nooterhof in Zwolle, in de richting van bedrijventerrein Marslanden. Op de parallelweg van de Marsweg staat het inmiddels helemaal vol met geparkeerde auto’s van de fanatieke vogelaars. Onder andere vogelaars uit België, Frankrijk en Duitsland zijn naar Zwolle getogen om de sperweruil te komen bewonderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *