Steenuil – Athene noctua

steenprofiel.jpgsteenprofiel2.jpgsteenuil-c57.jpgsteenuil1.jpgsteenuil10.jpgsteenuil11.jpgsteenuil12.jpgsteenuil13.jpgsteenuil14.jpgsteenuil15.jpgsteenuil16.jpgsteenuil17.jpgsteenuil18.jpgsteenuil19.jpgsteenuil2-c71.jpgsteenuil3-c88.jpgsteenuil4.jpgsteenuil5.jpgsteenuil6breed.jpgsteenuil7.jpgsteenuil8.jpgsteenuil9.jpgsteenuilafzet.jpgsteenuilprotret.jpgsteenuilprotret1.jpgSteenuilvliegend.jpgsteenuilvlucht.jpgsteenuil-c63.jpgsteenuil.jpgsteenuil2.jpgsteenuil3.jpgsteenuiltest1.jpg

Omschrijving

In tegenstelling tot veel andere uilen is de steenuil soms ook overdag actief. De vogel verblijft meestal in de buurt van bomen en jaagt vanaf een zitpost op prooidieren als muizen reptielen en amfibieën. De vogel jaagt vaak vanaf een zitpost in een boom of op een paaltje. De steenuil heeft een opvallende, golvende vlucht. De roep is een herkenbaar kieuw en is ook overdag te horen. Het nest wordt gebouwd in knotwilgen, oude schuren en in speciale nestkasten.

Met name door het verdwijnen van veel boomgaarden en houtwallen is het aantal steenuilen in Nederland de laatste decennia sterk achteruit gegaan. Ondanks intensieve pogingen om de populatie te herstellen gaat de soort nog steeds in aantal achteruit.

( bron: vogelvisie.nl )