Zwarte Roodstaart – Phoenicurus ochruros

zwarte-roodstaart06082014.jpgzwarteroodstaart.jpg

Omschrijving

Door het fraaie donkergrijs met zwarte verenkleed is het mannetje van de zwarte roodstaart een opvallende en goed herkenbare vogelsoort. Het verenkleed van het vrouwtje is daarentegen onopvallend grijsbruin van kleur. Beide geslachten hebben echter een roodbruin gekleurde staart. Het vrouwtje is met enige moeite te onderscheiden van het vrouwtje van de gekraagde roodstaart. Het vrouwtje van de zwarte roodstaart is namelijk donkerder van kleur en heeft in verhouding meer grijs in het verenkleed. De zwarte roodstaart wordt vaak gezien in een rechtopstaande houding, terwijl de staart opvallend trilt.

Insecten vormen het voornaamste voedsel van de zwarte roodstaart. De vogel zit vaak op een zitpost en vliegt vervolgens naar de grond om insecten op te pikken. De meeste zwarte roodstaarten overwinteren in het Middellandse-Zeegebied, maar er zijn ook vogels die in Nederland overwinteren.

( bron: vogelvisie.nl )