Zwarte Specht – Dryocopus martius

zwartespecht.jpgzwartespecht1.jpgzwartespecht10.jpgzwartespecht2.jpgzwartespecht3.jpgzwartespecht4vrouw.jpgzwartespecht5.jpgzwartespecht6.jpgzwartespecht7.jpgzwartespecht8.jpgzwartespecht9.jpg

Omschrijving

 De zwarte specht is een grote, zwarte vogel en onderscheidt zich met deze kenmerken meteen van de andere in Nederland levende spechten. De vogel leeft voornamelijk in bossen waar het nest uitgehakt wordt in een oude boom. Door de grote, ovale ingang is het nest te onderscheiden van de nesten van andere spechten. In de vlucht valt op dat de vogel in een rechte lijn vliegt, terwijl de meeste andere spechten een golvende vlucht hebben. Het voedsel van de zwarte specht bestaat uit mieren, andere insecten en kleine diertjes. De zang is een lachend geluid dat erg lijkt op de zang van veel andere spechten. 

Het vrouwtje is van het mannetje te onderscheiden doordat bij haar enkel het achterhoofd rood gekleurd is, terwijl het mannetje een geheel rode kruin heeft.

 

( bron: vogelvisie.nl )